Beställ rum

(Är du flexibel på datum? Se priskalendern )

  • Alla barn mellan 0-12 år bor gratis i föräldrarnas säng
  • 12+ = vuxen
  • Extra säng eller barnsäng = kr 200,- per dag

Om du bokar ett kampanjerbjudande eller avtalspris på First Hotels hemsida krävs en särskild bokningskod. Du kan också bli First Business Deal-kund och få fler föredelar. Skicka First Business Deal-ansökan här.

Bryggen i Bergen

Är du på semester i Bergen, är det obligatoriskt att besöka den berömda bryggan som i norsk folkmun går för "Bryggen i Bergen". De gamla trähusen, som ligger mitt i centrum, huserar allt från mysiga kaféer, museer och butiker som säljer traditionella hantverk.

Bryggen i Bergen

UNESCOs världsarvslista

Det är inte utan anledning som Bryggen i Bergen har inkluderats på Unescos världsarvslista. Redan på 1300-talet fanns det ett livligt kommersiellt liv på Bryggen. Hansans köpmän från Tyskland kom för att göra fynd och sälja sina varor. Bryggen kallas därför också ofta för Hansabryggen eller Tyskebryggen.

En vandring tillbaka i tiden

Om du tar en promenad på kullerstensgatorna bakom Bryggen kommer du att uppleva att du reser tillbaka till en annan tid. I mörka loftgångar och trånga passager kan du njuta av gammal arkitektur och historiska byggnadstraditioner.

De gamla byggnaderna har överlevt många bränder och förstörelser, men trots detta har byggnaderna och området behållit ungefär samma struktur genom åren. De äldsta byggnaderna är från år 1702 då de återuppbyggdes efter en stor brand. Idag är husen kulturminnesmärkta och det tredje mest besökta turistmålet i landet efter Fløibanan, samt Holmenkollen i Oslo.

Butiker på Bryggen

Bryggen har under århundradena varit en plats med ett myllrande folkliv. Det är det i allra högsta grad även i dag. Bryggen lockar turister från hela världen som vill köpa en liten souvenir eller fina, norska hantverk.

Längs Bryggen och i gränderna bakom, hittar du allt från butiker som säljer julpynt året runt, till souveniraffärer som bara säljer souvenirer med älgar på. Här finns också ett antal butiker som säljer hemstickade tröjor och tofflor, broderade dukar och varma mössor.

Se mer här: Shopping i Bergen

Museer vid Bryggen

Många av de mest populära museerna i Bergen ligger i närheten av Bryggen. Här finns mycket spännande att se på, speciellt om du er intresserad av historia.

Några av de museer du kan besöka er:

  • Det hanseatiska muséet och Schøtstuene
  • Bergens skolmuseum
  • Bergens fästningsmuseum
  • Buekorpsmuseet
  • Stadsmuseet i Bergen

Bergen har många museer som är väl värda ett besök. Läs mer om museer i Bergen här.

Fisketorget och Kjøttbasaren

Om du är på jakt efter läckra skaldjur måste du bege dig till fiskmarknaden mittemot Bryggen. Där hittar du dagens färskaste råvaror från havet som fiskarna har kommit in med tidigare samma dag. I närheten finns flera restauranger som serverar läcker, bergensisk fisksoppa på traditionellt vis. Värda att nämna är Söstrene Hagelin som har serverat skaldjur och fisksoppa i nästan 100 år.

Kjøttbasaren är ett annat ställe som du bör titta närmare på om du uppskattar goda råvaror. Basaren stod klar i Bergen i 1877. Här finns både restauranger och matmarknad som säljer färskt viltkött såsom ren, älg, rådjur och ripa.

 

Bryggen i Bergen

Butiker och shopping på Bryggen i Bergen

Färsk fisk på Fiskmarknaden i Bergen

Hotell nära Bryggen i Bergen

First Hotel Marin ligger mitt på bryggan i centrala Bergen och är en perfekt utgångspunkt för att uppleva staden.

Boka hotell i Bergen här!