Hoppa till huvudinnehållet

Saker att göra

Boka boende

Vid bokning av fler än sex rum, ta kontakt med hotellet direkt. Speciella bokningsvillkor kan gälla.

Saker att göra i Helsingör

Upplev Helsingör när du bor hos oss. Kanske shopping, restaurangbesök eller ett av stadens alla museum lockar? Eller kanske du rent av har lust att ta färjan över till Helsingborg i Sverige? Resan tar bara 20 minuter och är en populär aktivet för både danskar och svenskar.

Behöver du tips på saker att göra i Helsingör hjälper vi dig gärna.

M/S Sjöfartsmuseet

Prisvinnande, interaktivt och lärande. M/S Museet for Søfart i Helsingör passar för både stora och små. Här kan man lära sig att navigera skepp, testa att styra världshandeln på de sju haven och prova på hur det var att vara handelsman på 1700-talet.

Museet som både har kafé och en kvalitativ museumsbutik, var en stark bidragande orsak till att Helsingör hamnade på New York Times lista över 52 "must sees" 2014.

Kronborg slott. Foto.

Kronborg slott

Kronborg slott i Helsingör är uppfört på UNESCO:s världsarvslista och känt som Hamlet och Shakespeares slott. Detta är ett av norra Europas finaste renässansslott. Slottet är placerat där sundet mellan Danmark och Sverige är som smalast och är omgivet av ett gediget och imponerande fästningsverk med bastioner och kanonbatterier. 

Här kan du se Frederik II praktfulla danssal, njuta av de magnifika gobelängerna och säga hej till Holger Danske i den mörka kasematten djupt under slottet. Få platser i världen är omgivna av så mycket dramatik och historia som Kronborgs slott. Väl värt ett besök.

Vor Frue karmeliterkloster med Sct. Mariæ Kirke

Vor Frue karmeliterkloster med Sct. Mariæ Kirke sägs vara en av norra Europas bäst bevarade medelita klosterbyggnader. 1430 bjöd Erik av Pommern in karmelitmunkarna, de så kallade vita bröderna till Helsingör och byggandet av klostret påbörjade strax därefter. Kyrkan och klostret stod färdigt i sin nuvarande form runt år 1500.

Efter reformationen gjordes klostret om till sjukhus och sjukhem år 1541. Här huserade också Helsingörs latinskola och under 1800-talet fungerade klostret som ålderdomshem. Sedan 1991 har klosterbyggnaderna varit administrationsbyggnad för Helsingörs stift. Klostret kan besökas under en speciell rundtur. Rundturen omfattar Lazarushallen, Laxmandssalen, Musikhuset och Koneloftet.

Varvsmuseet (Værftsmuseet)

Mitt i det före detta Helsingörvarvet, i området som nu heter Kulturhamnen hittar du Varvsmuseet.

Här får du uppleva och lära dig historien om de cirka 400 lastfartyg, färjor och fregatter som byggdes i Helsingör mellan 1882 och 1983. Utforska varvet som arbetsplats och dess betydelse för Helsingör, och lär känna människorna som designade, byggde och sjösatte dem. 

Skibsklarergaarden

Förflytta dig 200 år tillbaka i tiden till den så kallade Sundtoldstiden och upplev Helsingörs bäst bevarade handels- och sjöfartsklareringsgård Skibsklarergaarden. Huset som ursprungligen är från 1500-talet är i stort sett oförändrat sedan 1780-talet. Här finns butik (från 1820), skepparrum och den förnäma skeppskrivarbostaden. Här får du bland annat inblick i skeppsmäklarnas arbete med att hämta in tull för fartygens last och mycket annat. 

Två torskar som simmar. Bild.

Öresundsakvariet

Lär dig mer om det mystiska livet under havets yta i Öresund.

Öresundsakvariet kan du uppleva färgglada fiskar, hajar, rockor, bläckfiskar, stora humrar och flera andra havsdjur. Detta mysiga lilla saltvattensakvarium är perfekt för barnfamiljer som inte tvekar att se en torsk i ögonen. 

HAN

Med sina klara och tydliga referenser till Den lilla havsfrun i Köpenhamn blickar HAN ut över havet och Kronoberg slott i Helsingör. HAN skapades av den dansk-norska konstnärsduon Elmgreen & Dragset och du hittar den blankpolerade skulpturen utanför Kulturvarvet (Kulturværftet). Ett fint inslag i staden för dig som gillar skulpturer.

Färjetur till Sverige

Två minuter från hotellet ligger färjeterminalen. Här går färjorna tur- och retur mellan Danmark och Sverige med jämna mellanrum. Överfarten tar bara 20 minuter och i den svenska systerstaden Helsingborg hittar du både shopping, restaurangliv och kulturupplevelser.

Om du inte önskar att gå iland i Sverige kan du välja att “tura”, dvs åka fram och tillbaka med färjan och kanske äta ombord, eller bara njuta den salta havsluften med en kopp kaffe på soldäck.